Mahmud Sami Efendi Hazretleri
Mahmud Sami Efendi hz. 1892 senesinde Adana Tepebağ Vakıfsarayı’nda doğmuştur. Babasının ismi Mücteba Bey, annesi Ümmü Gülsüm hanım, dedesi Abdurrahman efendidir ki, aile Ramazanoğlu beyliği soyundan gelen köklü bir sülaledir.
Doğumundan önce Hızır aleyhisselam eve gelerek anneye doğumu müjdelemiş, doğacak çocuğa konacak ismi de söylemiştir.
Sami Efendi hazretlerinin çocukluğundan itibaren hâllerinde bir başkalık sezilir, akranları ile oyun oynamak yerine diz üstü oturur, gözleri uzaklarda, tefekkür ederdi.
İlk tahsilini, memleketi Adana’da devrin usûlüne göre tamamlamış, daha sonra İstanbul’da Dâru’l-Fünûn’da hukuk eğitimi almış ve bu okulu birincilik derecesi ile bitirmiştir. O yıllarda İstanbul’un zengin ilmî ortamından da istifade etmiş ve sonunda yolu Kelâmî Dergâhı’na, Es’ad Erbili hazretlerine çıkmıştır. 23 yaşında Şeyhul Meşayıh Esad Erbili hazretlerinden ders almış ve birkaç ay içerisinde seyr u sülûkunu tamamlamıştır. Bir süre sonra kendilerine Esad efendi tarafından hilafet verilmiş, daha sonra da mutlak halife tayin edilmiştir. (Muhammed Esad Erbili (ks) hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın)
Kelami dergahında yıllarca büyük bir teslimiyet ile hizmet etmiş, ihvanın her türlü hizmetine gece gündüz koşmuştur. Hatta yatalak olan Cide Müftüsü Hüseyin Efendiye -ki Esad Efendi bu zat için bizim ile aynı mertebededir buyurmuştur- aylarca bakarak tepeden tırnağa bütün hizmetini görmüş, onun duasını almıştır.
İrşadla görevli olarak geldiği Adana’da 33 yaşından 52 yaşına kadar irşad faaliyetlerinde bulunmuş, 1930 ve 40’lı yılların zor şartlarında Adana’daki Yağ Camii’nde vaaz etmiştir. Sami Efendi Hazretleri’yle birlikte bizzat bulunarak o günleri yaşayan Adanalı Bakkal Hasan Efendi, o devri şöyle tasvir eder: “Korkuyordu millet, câmide namaz kılmaya gelemiyordu. Cemaate gelenler de vâizi dinlemekten korkuyor, polis korkusuyla hemen çıkıp gidiyordu. Hazret’in 1952 senesinde Adana’dan ayrılırken câmide sohbetini dinleyenlerin sayısı en fazla 40-50 kişiydi.” Adanalı Bakkal Hasan Efendi diye bilinen Hacı Hasan Akbaşgil Efendi, Sami Efendi hazretlerinin icazetli mutlak halifesidir.
Mahmud Sami Ramazanoğlu hazretlerinin manevi evladı ve vekili Muhterem Ömer Öztürk Adana yıllarından şöyle bahseder: “Adana’da, Bakkal Hasan Efendi (k.s.) ve merhum babam Mehmet Öztürk, Mahmud Sami (ks) Efendimizin hizmetini görmüşler, ihvânı Sami Efendi hazretleri ile buluşturmuşlardır. Daha sonra, Hz. Sâmi (ks) aldıkları mânevî bir işaret üzerine 1951 senesinde İstanbul’a hicret etmiş üç sene sonra da babam Mehmet Öztürk (r.h.) işlerini tasfiye edip İstanbul’a taşınmıştır. Adanalı Bakkal Hasan Efendi (k.s.) ise Adana’da irşad faaliyetlerine devam etmiş ve 1969 yılında irtihal etmiştir.” (Bakkal Hasan Efendi Hakkında detaylı bilgi videosunu izlemek için tıklayın)
Sami Efendi (ks) 1947 senesinde ilk kez hacca gitmiştir. 1953 senesinde tekrar hacca gitmiş ve dönüşte Şam-ı Şerif’e gelerek ailesi ile birlikte Şam’a yerleşmiştir. 9 ay kadar burada kaldıktan sonra tekrar İstanbul’a gelmiştir.
Sami Efendi Hazretleri 1951’de İstanbul’a geldiğinde ilk önce Laleli Soğanağa’da ikâmet etmiştir. Bu günlere ait bir menkıbeyi Muhterem Ömer Öztürk anlatır:
“Soğanağa’da oturdukları evin sâhibesi olan hanımefendi, ilk taşındıklarında gün eve yemek getirir. Nereden geldiklerini sorunca da Hacı Anne (Sâmi Efendi Hazretleri’nin muhtereme zevcesi) Adana’dan geldiklerini söyler. Evin sâhibesi:
“Benim şeyhim de Adana’da,” der. Hacı Anne:
“Kimdir senin şeyhin?” diye sorar. Evin sâhibesi ise:
“Sâmi Efendi Hazretleri,” diye cevap verir.
Hacı Anne:
“İşte senin şeyhin evinde oturan kişidir,” der.
Sonradan bu hanımefendinin mânevî mertebesinin yüksek olduğu anlaşılmıştır.
Bir müddet sonra Göztepe’ye taşınırlar. Erenköy’deki evleri bitince 1954’ün sonlarında Erenköy’e taşınırlar.”
İstanbul’da Sami Efendi hazretlerinin hizmetini Merhum Mehmet Öztürk görmeye devam eder. Öyle ki hazrete komşu olabilmek için bitişiğindeki evi satmak istemeyen ev sahibine evin değerinin iki katı kadar ödeme yaparak evi satın alır. Bu evde yıllarca sohbetler, kabuller yapılacak, ramazan aylarında teravihler kılınacaktır. Merhum Mehmet Öztürk devamlı Sami Efendi hazretlerinin maiyetinde bulunur, sohbetlerde de sağında oturarak hazretin emriyle sohbet kitabını okurdu.
1970’li yıllardan itibaren ise Sami Efendi hazretlerinin hizmetini genellikle Muhterem Ömer Öztürk yerine getirmiştir. Bu hizmet yaklaşık 24 yıl, şoförlük dahil olmak üzere İstanbul ve Medine-i Münevvere’de devam etmiştir. Sami Efendi hazretleri Muhterem Ömer Öztürk hakkında en emin ihvanımdır, manen vazifelidir buyurmuştur. (Ömer Öztürk hakkında detaylı bilgi için tıklayınız)
Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin